0
Terug naar overzicht

Algemene symbolen op grafmonumenten

11/01/2022
Redactie
Delen:
symbolen bij grafmonumenten

Wist je dat de afbeeldingen en vormgeving van grafmonumenten vaak bijzondere betekenissen dragen? Deze staan bekend als Vanitas-symbolen, verwijzend naar levenservaringen enIn dit artikel belichten we de algemene symbolen die men vaak op grafmonumenten aantreft: gebeurtenissen. De symbolen op grafmonumenten en grafstenen hebben vaak een directe link met de overledene, waardoor ze heel persoonlijk zijn.

Algemene symbolen op grafmonumenten

- Afgebroken zuil

Deze symboliseert een plotseling afgebroken leven, vaak gebruikt bij jong overledenen. Je kunt dit symbool vinden als afbeelding op het grafmonument of als grafmonument zelf.

- Anker

Kwam je dit ooit al tegen? Een anker op een grafmonument duidt op standvastigheid, vastberadenheid en trouw. Het vertegenwoordigt ook zeelieden.

- Gesluierde urn

Dit eeuwenoude Romeinse symbool staat voor dood en rouw. De sluier over de urn symboliseert het bedekken of afdekken van het leven.

- Ineengrijpende handen

Deze vertegenwoordigen liefde, trouw en verbondenheid tussen twee geliefden. Je ziet ze vaak bij graven van (gehuwde) koppels.

- Kruis

Het meest bekende symbool, vaak geassocieerd met de christelijke traditie. Het markeert het einde van het aardse leven.

- Ringen

Verstrengelde ringen symboliseren de verbinding tussen hemel en aarde of tussen twee mensen, waarbij net als bij een cirkel hun oneindigheid wordt benadrukt.

- Slakkenhuis

Minder bekend, maar wel met een mooie betekenis. Het slakkenhuis staat voor harmonie.

- Ster

Traditioneel duidt dit op geboorte, gezondheid in oudere culturen, en binnen het christendom op de vijf wonden van Christus.

Al deze symbolen geven grafmonumenten een diepere betekenis en bieden een venster op het leven en de overtuigingen van de overledene.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje