0
Terug naar overzicht

Algemene symbolen op grafmonumenten

10/01/2022
Redactie
Delen:
symbolen bij grafmonumenten

Wist je dat de afbeeldingen op grafmonumenten en een bepaalde vormgeving ervan vaak een bijzondere betekenis hebben? Deze worden ook wel Vanitas-symbolen genoemd. Deze symbolen verwijzen naar dingen die mensen meemaken of uiteindelijk overkomen. De grafsymbolen die worden aangebracht op grafmonumenten en grafstenen staan vaak direct in verband met de overledene en zijn daarom erg persoonlijk.

Eerder schreven we al over de betekenis van veelvoorkomende planten-, bloemen- en dierensymbolen op grafmonumenten. In dit artikel zoomen we echter in op de algemene symbolen op grafmonumenten.

Algemene symbolen op grafmonumenten

De volgende algemene symbolen worden vaak gebruikt op grafmonumenten en grafstenen:

- Afgebroken zuil

Een afgebroken zuil staat symbool voor het plotselinge afgebroken leven. Dit symbool wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt bij mensen die helaas jong zijn overleden. De zuil kun je tegenkomen als afbeelding op een graf, maar ook als grafmonument zelf.

- Anker

Ooit een anker gezien op een grafmonument? Dan staat dit voor de begrippen standvastigheid, vastberadenheid en trouw. Daarnaast is het ook het symbool voor zeelieden. 

- Gesluierde urn

Een gesluierde urn is een symbool dat al eeuwenoud is. Het is namelijk een Romeins symbool voor de dood en rouw. De sluier op de asurn is het symbool van het afdekken of bedekken van het leven.

- Ineengrijpende handen

Als je een grafmonument ziet met ineengrijpende handen, dan betekent dit dat deze staan voor liefde, trouw en verbondenheid tussen twee geliefden. Het gebeurt dus regelmatig dat je ineengrijpende handen zult zien bij een gedeeld graf van een (getrouwd) stel.

- Kruis

Een kruis is waarschijnlijk geen vreemd symbool voor de meesten! En dit zal je over het algemeen vaak voorbij zien komen. Dit is het teken van het einde en wordt vaak gebruikt bij de sterfdatum. Het symbool is christelijk en wordt gezien als het teken van het einde van het leven op aarde.

- Ringen

Twee ringen die met elkaar verbonden zijn staan symbool voor meerdere dingen. Beiden hebben een erg mooie betekenis! Namelijk de hemel en aarde, maar ook de verbondenheid van twee mensen. Net zoals bij een cirkel het geval is, staan ook deze ringen voor oneindigheid.

- Slakkenhuis

Wellicht is deze niet bij iedereen bekend, maar een slakkenhuis heeft een mooie betekenis. Een slakkenhuis staat namelijk voor harmonie.

- Ster

Vaak wordt een ster gebruikt om de geboorte aan te geven. Vroeger stond dit symbool voor gezondheid. Bij het christelijke geloof staat een ster voor de 5 wonden van Christus.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje