0
Terug naar overzicht

Vijf levenslessen van ouderen in de laatste levensfase

16/07/2019
Redactie
Delen:
levenslessen

Aan het einde van je leven heb je altijd spijt van bepaalde dingen. Dromen of verlangens die niet uitgekomen zijn, of misschien dingen die je liever anders had gedaan. Je zou denken dat die dingen per mens verschillen. Maar het blijkt dat we op ons sterfbed vaak allemaal spijt hebben van hetzelfde. Dat besloot de Australische verpleegster Bronnie Ware, nadat ze een grote groep ouderen in hun laatste dagen had gevraagd waar ze spijt van hadden. Dit zijn de vijf zaken die het meest werden genoemd, en die tegelijk vijf belangrijke levenslessen zijn:

Vijf levenslessen:

1. Minder hard werken

Een van de dingen die de ondervraagde ouderen bijna allemaal anders hadden willen doen, was het volgende: “Ik had minder hard moeten werken en meer tijd moeten maken voor mijn gezin.” Vaak schuiven we de dingen die echt belangrijk zijn (familie, vriendschap) een beetje naar de achtergrond, en geven we voorrang aan werk. Achteraf, als er tijd is om na te denken, kijken we daar met spijt op terug.

2. Meer tijd met vrienden doorbrengen

Een andere spijtbetuiging die vaak voorkwam in het onderzoek van Ware, had ook te maken met het doorbrengen van tijd met je naasten. Veel van de ondervraagden hadden graag meer tijd doorgebracht met vrienden. Vriendschap is heel belangrijk voor een gelukkig en vervuld leven. Het is dan ook logisch dat je gelukkiger bent als je je omringt met goede vrienden. Het is dus niet te verwonderen dat de deelnemers aan het onderzoek dit vermeldden.

3. Je gevoel uiten

Veel mensen vinden het moeilijk om hun echte gevoelens te uiten, zowel positieve als negatieve. En dat is iets waar je later in je leven spijt van kunt krijgen, zo bevestigt het onderzoek. De mensen die aan het onderzoek meededen, vertelden dat ze graag wat vaker naar hun gevoelens hadden geluisterd, en die ook hadden laten zien. Luister dus naar je gevoel en laat ook weten wat je voelt en wat je wilt. Je echte gevoelens opkroppen kan zelfs een oorzaak zijn van allerlei klachten, zowel mentaal als fysiek. Je gevoel tonen, lucht dus niet alleen op, maar is ook nog eens gezond.

4. Geluk toelaten

"Ik had mezelf wat vaker moeten toestaan om echt gelukkig te zijn." Dat is een opvallende uitspraak die ook een grote bron van spijt is aan het einde van het leven. En vraag jezelf eens af: laat jij geluk toe in je leven? Sta wat vaker stil bij de momenten die je gelukkig maken. Geluk vind je in de kleinste dingen van het leven. Vaak schuiven we de geluksmomenten opzij voor verantwoordelijkheden, stress of andere dagelijkse problemen. Probeer je dagelijkse zorgen te relativeren en je te focussen op het geluk dat overal om je heen is.

5. Leef je eigen leven

Iedereen heeft zijn eigen verwachtingen en doelen die hij of zij wil bereiken in het leven. En dan zijn er natuurlijk nog veel andere mensen die ook iets van je verwachten. Je ouders willen dat je slaagt, je baas wil dat je je objectieven haalt of je partner of vrienden verlangen iets van je. Het is belangrijk dat je doet waar jij je het beste bij voelt en de verwachtingen van anderen niet boven die van jezelf stelt. Leef je eigen leven en laat je niet door anderen in een keurslijf dwingen.

Levenslessen

Spijtgevoelens op het einde van het leven zijn misschien geen vrolijk onderwerp, maar de boodschap van het onderzoek is positief. Want als we de levenslessen en adviezen van deze mensen aan het eindstation van hun leven ter harte nemen, kunnen we deze valkuilen misschien vermijden. Dus: lach, huil en breng tijd door met je familie en vrienden, terwijl je de dingen doet die jij leuk vindt, en je zult zien dat dit veel voldoening geeft. En last but not least: werk vooral niet te hard. Veel geluk gewenst!

Bron: strategischlui.nl

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje