0
Terug naar overzicht

Rouw na plotseling overlijden: hoe ga je hier mee om?

21/02/2023
Redactie
Delen:
plotseling overlijden

Het verliezen van een dierbare is altijd ingrijpend, maar als je het overlijden niet zag aankomen kan het rouwproces vaak complexer zijn. Je hebt geen afscheid kunnen nemen en onbewust wil je vaak niet geloven dat je iemand verloren bent. Bij (plotseling) verlies komen veel verschillende emoties kijken. Hoe moet je nou omgaan met zoveel emoties in één klap? Wij hebben een aantal tips verzameld die kunnen helpen bij rouw na plotseling overlijden.

Onverwachte emoties

Als iemand plotseling overlijdt, kan dit heel overweldigend zijn. Er komen in een keer veel emoties naar boven die je niet had zien aankomen. Ongeloof, woede, schuldgevoelens en angst zijn vaak de eerste gevoelens die je ervaart. De emoties voel je meestal gelijk, maar het besef dat je iemand verloren bent komt vaak pas later. Dit zorgt dan ook voor een ander soort rouwproces dan bij een overlijden na een (lang) ziekbed. Dat heeft te maken met het feit dat je bij een plotseling overlijden onvoorbereid bent. Het bericht dat iemand er zo onverwachts niet meer is kun je niet in een keer bevatten. In het begin wil je het niet geloven en je blijft achter met veel vragen. Bij het verliezen van iemand door een ongeluk kunnen er vragen naar boven komen over hoe het gebeurd is? Waarom die persoon daar op dat moment was? Wie zijn er nog meer bij betrokken? Bij een zelfdoding kunnen dit vragen zijn die misschien wel nooit beantwoord kunnen worden. Vragen zoals 'Waarom heb ik het zelf niet doorgehad? Hoe had ik er voor die persoon kunnen zijn? Waarom gebeurt dit nu?' Voor je eigen rouwproces kan het belangrijk zijn dat je zoveel mogelijk antwoorden krijgt.

Praat erover

Hoe vind je de antwoorden op al je vragen? In sommige gevallen zullen de vragen nooit beantwoord worden, maar het kan altijd helpen om erover te praten. Spreek familie en vrienden over de vragen waar jij mee zit. Zij kunnen je helpen op verschillende manieren. Ze kunnen steun bieden, een luisterend oor zijn en misschien weten zij wel het antwoord op enkele van je vragen. Ga op zoek naar lotgenoten. Dit zijn misschien niet de mensen die alle antwoorden op jouw vragen hebben, maar het is altijd fijn om je verdriet te delen met mensen die een soortgelijke ervaring hebben meegemaakt. In het rouwproces is het fijn als je je begrepen voelt. Als je er liever niet veel over praat kun je wellicht een brief schrijven aan de persoon die je verloren bent. In de brief kan je van alles vertellen. Je kan vertellen hoe jij je nu voelt, maar je kan ook alles vertellen wat je nog had willen zeggen. Hoe belangrijk het ook is om antwoorden te vinden, het is nog belangrijker dat je jezelf niet kwijtraakt. Als je de antwoorden niet kan vinden, moet je op zoek gaan naar een manier om hier mee te leren leven, zodat je langzaam, maar zeker verder kunt in je rouwproces. Professionele hulp bij rouw kan hier vaak bij helpen.

Zoek afleiding

Voor sommige mensen helpt het ook om afleiding te zoeken in hun rouwproces. Zoek sociale contacten en activiteiten op. Als je te veel thuis blijft zitten, kan dit voor eenzaamheid zorgen. Activiteiten die je kunt ondernemen zijn: 

Neem de tijd

In een rouwproces moet je niet te veel haasten. Rouw kent immers geen eindpunt. Zorg ervoor dat je de tijd neemt die je nodig hebt om met het verlies te leren omgaan en dit op jouw manier en in jouw eigen tempo te verweven in je leven. Bij de tijd nemen hoort ook goed uitrusten. Naast uiteenlopende emoties zijn er vaak ook lichamelijke klachten waar je last van kan hebben. Bij een plotseling overlijden kan dit proces langer duren. Je realiseert je namelijk vaak later pas dat diegene er niet meer is. Als je dit moeilijk vindt kun je altijd hulp zoeken. Bijvoorbeeld bij de huisarts. Zij kunnen je doorverwijzen naar een therapeut die gespecialiseerd is in rouw

Laat je omgeving toe

Je familie en vrienden zullen in deze tijd er alles aan willen doen om je te helpen. Laat dit ook toe. Ze zijn er namelijk echt om jou te helpen. Geef hierbij goed aan wat jouw behoeftes zijn. Zij zullen echt wel begrijpen dat je op sommige momenten alleen wilt zijn.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje