0
Terug naar overzicht

Wanneer is het goed om rouwbegeleiding te zoeken?

06/04/2021
Redactie
Delen:
Wanneer is het goed om rouwbegeleiding te zoeken?

Hoe verschrikkelijk het ook is: verlies en rouw horen bij het leven. Iedereen krijgt hier op een bepaalde manier wel mee te maken. Het verliezen van een dierbare kan ontzettend zwaar vallen. Zo zwaar dat sommigen het gevoel hebben dat ze in een oneindig zwart gat zijn gevallen. Op zo’n moment zie je onmogelijk het licht aan het einde van de tunnel. Rouwbegeleiding kan in dit geval een goede uitkomst bieden. Maar wanneer weet je of je het verdriet alleen kunt verwerken of toch professionele ondersteuning en begeleiding nodig hebt? Hieronder lees je er meer over.

Rouwbegeleiding: hoe weet je dat je hier aan toe bent?

Onmiddellijk na een groot verlies komt er heel veel op je af. Je moet ineens verder zonder een dierbare. Het grote verdriet dat je voelt, moet je nog plaatsen. Misschien is het aan jou om heel veel rond de uitvaart te regelen. Dat houdt je bezig en kan er soms voor zorgen dat je in het begin juist heel goed met dit verlies overweg kunt. Het verlies dringt dan nog niet door en de klap komt later. Het is voor iedereen anders wanneer er en welke gevoelens er naar voor treden. Het inschakelen van hulp kan eigenlijk nooit kwaad, maar er zijn verschillende signalen die aangeven dat het verstandig is om rouwbegeleiding te gaan zoeken. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij praktijken zoals RoseRiver of Lou'k Up. Let bij het overwegen van het zoeken naar hulp op de volgende punten:

  • Duurt dit hevige verdriet al langer dan 3 -4 maanden? Dan is het goed om te reflecteren wat je doormaakt. Meestal kun je na verloop van tijd vanop een afstand naar jezelf kijken en je reacties op bepaalde dingen evalueren. Merk je geen verandering in je verdriet? Dan kan begeleiding bij rouw een goed hulpmiddel zijn.
  • Het is belangrijk dat je er zelf behoefte aan hebt. Je doet het namelijk wel voor jezelf!
  • Zie je door de bomen het bos niet meer? Als je niet meer weet wat je nu wel of niet moet doen, is het een fijn gevoel om hier begeleiding bij te krijgen.
  • Een teken dat je behoefte hebt aan hulp: je energieniveau is ineens sterk gedaald of je slaapt slecht.
  • Heb jij het gevoel dat je met de mensen om je heen niet (goed) kunt praten? De gevoelens die bij rouw komen kijken, kunnen erg intens zijn. Het is belangrijk om deze gevoelens te uiten op een veilige en vertrouwde plek. Als je niet omringd bent met mensen waarbij dat kan, kan rouwbegeleiding voor jou een oplossing bieden.

Soms weegt een bepaald verlies zwaarder dan normaal. Dit kan voorkomen bij de volgende gebeurtenissen:

  • Je hebt last van schuldgevoel. Bijvoorbeeld na zelfdoding of een ongeval waarbij jij betrokken bent geweest.
  • Je hebt niet goed of helemaal geen afscheid kunnen nemen van een dierbare. Dit kan een knoop veroorzaken in het verwerken van je verdriet.
  • Je hebt meerdere verliezen gehad in een korte tijd.
  • Het verlies van een dierbare was op zichzelf al een traumatische gebeurtenis.

Herken je jezelf en jouw situatie in bovengenoemde punten? Schroom dan niet om rouwbegeleiding te zoeken. Wees je er vooral van bewust dat iedereen zijn of haar verlies op een eigen manier en tempo verwerkt. Vergelijk jezelf niet met anderen, zeker niet in gevoelige situaties als deze. Rouw is immers een intens proces waarbij je goed naar jezelf moet luisteren.

 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje